Een greep uit de artikelen in dit eerste nummer van 2015:

 

Diagnosis threats

Kan een diagnose zich tegen de patiënt keren? Kan een patiënt onbedoeld de negatieve connotaties van een diagnose op zichzelf van toepassing verklaren en daarmee van de regen in de drup raken? Sommige studies lijken inderdaad te hebben aangetoond dat mensen slechter gaan presteren op allerlei tests zodra ze horen dat labels als ADHD of hersenletsel op hen van toepassing zijn. Dat effect heet 'diagnosis threat'. Is diagnosis threat wel zo krachtig en universeel? Lees het in 'Diagnosis threats: zo dreigend zijn ze niet'. 

 

Waardoor voelen anorexiepatiënten zich dikker dan ze zijn?

Anouk Keizer en collega's schreven een interessant artikel over lichaamsbeleving bij anorexiapatiënten. Een van de meest intrigerende symptomen van deze aandoening is de verstoorde beleving van het eigen lichaam. Hoe kan het dat anorexiapatiënten zich dikker voelen dan ze daadwerkelijk zijn? En waarom blijven ze zich vaak zo voelen na de behandeling? De auteurs geven een neurowetenschappelijke visie op 'jezelf dik voelen' bij de eetstoornis anorexia nervosa. 

 


 

Niet-abonnees kunnen het artikel 'Lichaamsbeleving 2.0' van Anouk Keizer e.a. nu gratis online lezen of downloaden >>

 


 

Neem een abonnement

Hebt u nog geen abonnement op het Tijdschrift voor Neuropsychologie? Probeer het tijdschrift gratis uit met een proefabonnement of vraag direct een jaarabonnement aan.