Neuropsychologische behandelingen voor patiënten met het syndroom van Korsakov: Review
Erik Oudman, Tanja C.W. Nijboer, Albert Postma, Jan W. Wijnia, Stefan Van der Stigchel
Het syndroom van Korsakov is een ernstige neurocognitieve aandoening die optreedt ten gevolge van vitamine B1-tekort bij langdurig alcoholisme. Het huidige artikel geeft een overzicht van twaalf studies die zijn uitgevoerd naar neuropsychologische behandelingen bij het syndroom van Korsakov. De auteurs concluderen dat de basis voor het verbeteren van het functioneren van korsakovpatiënten ligt in het aanbrengen van een grote mate van voorspelbaarheid in het dagelijks leven.
 
Diffusion Tensor Imaging: Een andere kijk op licht traumatisch hersenletsel
Wytske A. Kylstra, Coen A.M. van Bennekom, Charles B.L.M. Majoie
De bevindingen van Diffusion Tension Imaging (DTI) vormen een potentiële biomarker voor licht traumatisch hersenletsel (LTH), waarmee een bijdrage geleverd kan worden aan de classificatie van LTH en het volgen van het beloop van LTH. De relatie tussen DTI-parameters en het cognitief functioneren bij gezonde controles en LTH-patiënten vergroot onze inzichten in de onderliggende substraten. Het is vooralsnog onduidelijk in welke mate de ernst van de schade bij LTH, zoals geobjectiveerd op basis van DTI-parameters, samenhangt met de symptomatologie van het persisterend postcommotioneel syndroom (PPCS). Longitudinale, multimodale imaging zou tot verdere inzichten kunnen leiden in de controverse van de psychogene en/of fysiologische aard van de diagnose PPCS.
 
Als het tussen de oren zit
Martin Klein
Op grond van de huidige gegevens van de Nederlandse Kanker Registratie wordt geschat dat ongeveer vier van de tien mannen en 3,5 van de tien vrouwen in Nederland in de loop van hun leven een kwaadaardige tumor krijgen. Afhankelijk van het soort tumor en de uitgebreidheid van de ziekte kan de behandeling bestaan uit operatie, radiotherapie, chemotherapie, hormonale behandeling, immuuntherapie of een combinatie. In deze oratie gaat de auteur in op de effecten van deze behandelingen op het cognitief functioneren en het onderzoek dat hij hieraan de komende jaren wil verbinden.
 
Aandacht voor visuele aandacht: Onderzoek met de Balloons Test en Star cancellation
Han Diesfeldt
De Balloons Test berust op bevindingen uit de psychologische functieleer en maakt onderscheid tussen een parallelle en seriële modus van visuele aandacht. Voor deze laatste is gerichte aandacht nodig. Dat de test gevoelig is voor deficiënties in visuele aandacht wordt ondersteund door de associatie met een andere test voor visuele aandacht: Sterren doorstrepen (Star cancellation) uit de Rivermead Behavioural Inattention Test (RBIT). Met behulp van de Balloons Test kan de klinisch neuropsycholoog in betrekkelijk korte tijd (zes minuten) en met eenvoudige middelen een stoornis van de visuele aandacht detecteren.