Afscheid Wiebo Brouwer

Aanleiding voor dit themanummer is het afscheid van Wiebo Brouwer, bijzonder hoogleraar Verkeersgeneeskunde en Verkeersneuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd van de Neuropsychologie unit in het UMCG. In het artikel 'Rijgeschiktheid bij hersenaandoeningen in medisch en psychologisch perspectief' geeft Brouwer een actueel overzicht van de Europese en Nederlandse regelgeving op het gebied van rijgeschiktheid. Dit artikel is gratis toegankelijk voor niet-abonnees >>

 

Autorijden en dementie

Sinds 2010 is autorijden bij lichte dementie toegestaan. Daardoor is het mogelijk te onderzoeken hoe het ziekteproces het autorijden beïnvloedt. In een review-artikel van Dafne Piersma, Dick de Waard en Oliver Tucha wordt de literatuur over de consequenties voor rijgeschiktheid van verschillende etiologieën van dementie besproken. Zij stellen in dit artikel voor om een basistestbatterij voor rijgeschiktheid te ontwikkelen waarmee cognitieve stoornissen kunnen worden onderzocht zonder dat de patiënt de weg op hoeft.


Veilig rijden met psychofarmaca?
Wat is het effect van de meest voorgeschreven soorten psychofarmaca op het rijgedrag? Nick van der Sluiszen en collega's onderzochten dit en bespreken de resultaten in het artikel 'Effecten van antidepressiva, anxiolytica en hypnotica'. De effecten blijken sterk uiteen te lopen binnen deze medicijnklassen. Artsen en apothekers hebben met deze resultaten een richtlijn in handen om het medicijn te kiezen dat het veiligst is voor verkeersdeelname.

 

Het hele nummer lezen?

Bent u al abonnee? Lees dit nummer online >>

Hebt u nog geen abonnement en wilt u het volledige nummer van Tijdschrift voor Neuropsychologie lezen? Neem dan een (proef)abonnement. Met een gratis proefabonnement ontvangt u één papieren nummer en krijgt u twee weken toegang tot de laatste twee nummers (online). Wilt u een abonnement nemen? Bekijk alle abonnementsvormen en -prijzen.