Gratis artikel: hoe meet je intelligentie?

In zijn bijdrage ‘Hoe meet je nu intelligentie?’ vertrekt Paul Eling vanuit de situatie dat een uitgever het initiatief neemt tot het construeren van een nieuwe intelligentietest. De auteur schetst een beeld van de theorievorming over intelligentie en de consequenties daarvan op de ontwikkeling van testbatterijen: ‘Pragmatiek overheerst, theorie is afwezig’, stelt hij. Hij zet kritische kanttekeningen bij het validiteitscriterium van de hedendaagse intelligentietests. Niet abonnees lezen dit artikel gratis >>

 

Perspectieven voor nieuwe, moderne intelligentietests

In reactie op het artikel van Elings vervolgen Annemie Bos en Walter Magez met een bijdrage over het CHC-model, een van de meest actuele modellen voor de structuur van intelligentie. Zij betogen dat dit model een antwoord biedt op vragen over de controverse die in het eerste artikel besproken werd. Ook Herman van Boxtel en Jan ter Laak reageren op het openingsartikel. In hun bijdrage ‘De intelligentietest in een nieuwjasje: Confectie of maatpak?’ beschrijven zij een perspectief voor een nieuwe, moderne intelligentietest door en voor neuropsychologen.

 

Aansluitend bij de discussie vindt u in dit nummer een bijdrage van Wilma Resting over de waarde van dynamisch en statisch testen bij psychodiagnostisch onderzoek. In haar artikel betoogt zij dat dynamische testmaten, ten opzichte van statische testmaten, een aanvullende bijdrage leveren aan zowel de predictieve als de diagnostische waarde van tests. 

 

Verder in dit nummer

Wiesje Fleur bespreekt in het artikel ‘Het alzheimermysterie’ onderzoek naar de oorsprong van de ziekte en mogelijke oplossingen, en Christien Schilder, Esther Habets en Rob Rundervoort schreven een artikel over de neuropsychologische gevolgen van de zeldzame ziekte van Fahr. De serie Klassiekers staat dit keer in het teken van Pierre Janet, waarna dit nummer afsluit met verschillende boekbesprekingen.

 

Het hele nummer lezen?

Wilt u het volledige tweede nummer van Tijdschrift voor Neuropsychiatrie lezen? Met een gratis proefabonnement ontvangt u één papieren nummer en hebt u bovendien twee weken toegang tot het volledige archief. Bekijk alle abonnementsvormen >>